Regelmatig volg ik de prijsontwikkeling van landbouwhuisdieren en producten af boerderij. Wat krijgt de veehouder voor alle inspanningen? De prijsontwikkeling blijkt een dynamisch gebeuren, niet steeds transparant, en het is niet steeds duidelijk waarom een prijs stijgt of daalt.
Mijn oog viel op de nogal lage prijzen voor kalveren af boerderij. Reeds langere tijd zijn de prijzen laag. Tot zelfs 0 euro aan toe voor derde kwaliteit, terwijl een topkwaliteit zwartbonte stier slechts 65 tot 85 euro opbrengt.
Kalveren mogen pas afgevoerd worden van het bedrijf waar ze geboren zijn wanneer ze minimaal 14 dagen oud zijn. Ook een kalf dat weinig tot niks opbrengt moet dus minimaal 14 dagen gehuisvest, verzorgd en gevoerd worden. Er is zelfs een kans dat de veehouder met een kalf nergens heen kan. In dat geval worden dierenartsen soms benaderd om het kalf af te maken. Hoe ga je daar nu als dierenarts mee om? Wat adviseer je de veehouder? Dit is een waarlijk ethisch dilemma.
Het aantal kalveren wat afgevoerd moet worden tegen een lage prijs of zelfs voor niks kan beperkt worden:
– Het ruim toepassen van gesext sperma bij koeien waarvan je vrouwelijke nakomelingen wilt hebben (het toepassen van een merkertest kan je helpen kiezen van welke koe je vaarskalveren wilt hebben voor vervanging).
– De koeien waarvan je geen koekalveren wilt aanhouden: gebruik vleesrassen. Kijk wel uit met geboorteproblemen!
– Pas op bij de inzet van Yersey, wellicht passend voor de melkproductie, maar de kalveren leveren veel minder op of je raakt ze zelfs niet kwijt.
In een zuivelland als Nederland zou ook een route gevonden moeten worden voor de kalveren die in de huidige markt weinig opleveren. Het kan niet zo zijn dat pasgeboren gezonde kalveren afgemaakt moeten worden. Nog steeds worden veel kalveren naar Nederland gehaald van her en der met alle risico’s van dien.
Ronald C. van Giessen, dierenarts,
Nagia Strategies en DEiPAC
Blog | Rundvee | Veearts | Veehouder