Bij Friese paarden treedt vaker dan bij andere rassen een aortaruptuur op (het scheuren van de aorta). Margreet Ploeg deed aan de Universiteit Utrecht promotieonderzoek naar de oorzaken van deze ernstige aandoening. Weefselonderzoek wees op onder andere necrose (afsterving) van het spierweefsel in de aortawand.
Het zijn vaak jonge Friese paarden die een aortaruptuur krijgen. De aorta scheurt altijd op dezelfde plaats, namelijk ter hoogte van het zogenaamde ligamentum arteriosum. Een aortaruptuur gaat in de meeste gevallen gepaard met de vorming van een pseudoaneurysma (een verwijding van de wand van de aorta). Dit pseudoaneurysma staat in veel gevallen in verbinding met de longslagader.
Weefselonderzoek door promovenda Ploeg wees op necrose (afsterving) van het spierweefsel in de aortawand, een afwijkende structuur van de eiwitten elastine en collageen en een ophoping van mucopolysacchariden. Deze afwijkingen verzwakken de aortawand en kunnen daardoor een scheur veroorzaken. De resultaten uit het weefselonderzoek wijzen naar een onderliggend probleem in de steunweefsels, waarbij elastine en collageen een rol spelen.
Foto: Larissa Allen – Wikimedia
Nieuws | Paarden