Hoe meer lactaties een koe heeft gehad, hoe beter de kwaliteit van de biest wordt. Ook het weer is van invloed op de biestkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek door het NH Agricultural Experiment Station aan de universiteit van New Hampshire in de Verenigde Staten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Journal of Dairy Science.
De onderzoekers ontdekten dat de biestkwaliteit is te voorspellen door te kijken naar het aantal voorgaande lactaties van de koe. De kwaliteit van de biest wordt beter naarmate een koe meer lactaties heeft gehad.
Tests
Op dit moment kunnen melkveehouders ná de geboorte van het kalf de biest testen met behulp van een colostrometer of refractometer. Hoewel deze methoden effectief zijn in het schatten van de IgG-concentratie, de belangrijkste antistof in de biest, hebben veel melkveehouders volgens de onderzoekers geen toegang tot deze tests of ze nemen niet de tijd om de biest te testen voorafgaand aan het voeden van het kalf.
Betere biest bij hogere temperatuur
De onderzoekers ontdekten ook dat in de winter de biest met de laagste kwaliteit wordt geproduceerd. Vermoed wordt dat bij hogere temperaturen de bloedvaten van de koe verwijden, waardoor die meer doorlatend zijn voor IgG. Deze verhoogde permeabiliteit van de bloedvaten zou zorgen voor betere biest.
“Uit deze studie wordt duidelijk dat de omgevingstemperatuur of daglengte impact heeft op de biestkwaliteit”, aldus de onderzoekers.