Nieuws | Rundvee

Pijnstiller ondersteunt genezing van de koe

Een pijnstiller ondersteunt de genezing van de koe en houdt haar aan het vreten. Daarom is het goed om iedere koe die wordt behandeld met antibiotica standaard ook een pijnstiller te geven. Sinds kort is er ook een pijnstillende pour-on verkrijgbaar. Dat staat in vakblad Veehouder en Veearts.
Volgens dierenarts Wim Schaap van Diergeneeskundig Centrum Bekenland is het verstandig een pijnstiller toe te passen als een koe een ontsteking heeft en dus pijn. “Een koe met pijn doet niet veel. Met pijnstilling zal het dier zich sneller beter voelen, zij zal sneller weer gaan vreten en blijft beter in productie. Een koe moet je aan het vreten zien te houden, anders wordt het dier nog zieker.”
Pijnstillers zijn in vergelijking met veel andere diergeneesmiddelen prijzig. Toch verdient een pijnstiller zich altijd terug, stelt Schaap. “Er is snel resultaat. Bovendien komt pijnstilling het welzijn van de koe ten goede. Ook is bewezen dat bij gebruik van pijnstillers het genezingspercentage hoger is.”

Pour-on

Tonny Hoitink, melkveehouder in Ruurlo, deed afgelopen jaar mee aan een proef met een nieuwe pijnstiller, een pour-on (Finadyne­ van MSD). De vloeistof wordt tussen de schouderbladen van het dier gegoten. Hoitink vindt het niet hoeven prikken een voordeel. “Spuiten geeft stress.” Ook de werkingsduur van enkele dagen noemt hij als voordeel. Een nadeel is dan weer de relatief lange wachttijd ten opzichte van sommige injectiepreparaten.

Beperkte registratie

Pijnbestrijdingsmiddelen kennen veelal een beperkte registratie. “Lees de bijsluiter goed waartegen het product gebruikt mag worden, anders ben je in overtreding”, stelt Schaap.
Lees het hele artikel over het gebruik van pijnstillers bij koeien in vakblad Veehouder en Veearts.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.