Nieuws | Rundvee

Pas op met droogzetters melkvee

Uit NVWA-controles blijkt dat er soms onduidelijkheid is over of koeien op melkveebedrijven nou wel of niet standaard mogen worden drooggezet met antibioticum. De wettelijke regels op een rij.
De overheid heeft als wetgever bepaald dat preventief gebruik van antibiotica sinds 2012 verboden is. Een gezonde koe met een gezond uier mag dus niet worden behandeld met een antibioticum, een melkveehouder zal zijn dieren dus selectief droog moeten zetten. Hiervan mag alleen, periodiek, worden afgeweken als er een duidelijke veterinaire noodzaak is die als zodanig wordt beschreven en onderbouwd door de dierenarts.
De veehouder is en blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het gebruik van diergeneesmiddelen op zijn of haar bedrijf, dus ook voor de droogzetters. De dierenarts is verantwoordelijk voor de evaluatie hiervan.
Dit staat in de UDD-regeling die vanuit de overheid op 1 januari 2017 van kracht is geworden. In diezelfde regeling staat voor de evaluatie een interval van één tot vier keer per jaar genoemd, afhankelijk van het antibioticagebruik op het bedrijf en het kwaliteitssysteem waar de veehouder aan deelneemt.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.