Nieuws | Paarden

Paarden met droesachtige verschijnselen hebben niet altijd droes

De Gezondheidsdienst voor Dieren en de Universiteitskliniek voor Paarden hebben recent paarden gezien met klinische symptomen die duidelijk richting droes wezen, maar uit de PCR-test of bacteriekweek kwam toch geen droes. Mogelijk is er op dit moment sprake van een andere bacteriestam die droesachtige symptomen kan veroorzaken.
De ‘normale’ droesbacterie is Streptococcus equi equi. Een andere doorgaans veel onschuldigere bacterie, die bij heel veel bij paarden voorkomt zonder klinische problemen te geven, is Streptococcus equi zooepidemicus. Een heel enkele keer kan echter een stam van Streptococcus equi zooepidemicus toch tot ziekte leiden. Dit zou mogelijk op dit moment in Nederland het geval kunnen zijn. “Echter, we hebben nog niet voldoende informatie om daarover iets met zekerheid te kunnen zeggen”, aldus de GD en Universiteitskliniek voor Paarden.

Handelen alsof het om droes gaat

De GD en Universiteitskliniek adviseren wel om wanneer er op een bedrijf droesachtige symptomen zijn en meerdere paarden dus sloom zijn, koorts hebben en meer of minder dikke klieren vertonen, te handelen alsof het om droes gaat. Dat wil zeggen: dierenarts raadplegen, zieke paarden isoleren, met de andere paarden niet op pad gaan naar andere bedrijven en ook geen andere paarden op het bedrijf ontvangen. “In overleg met de dierenarts kunnen er monsters genomen worden voor de PCR-test en een bacteriekweek en kunnen we hopelijk meer te weten komen over deze mogelijk ‘nieuwe’ ziekte.”

Wel ‘gewone’ droes in Arnhem

Op stal Mansour in Arnhem, waar meerdere paarden mogelijk getroffen zouden zijn door een onbekende ziekte, bleken dieren wel degelijk ‘gewone’ droes te hebben. De symptomen die de paarden vertoonden leken op droes, maar dit werd in eerste instantie door laboratoriumonderzoek niet bevestigd. Uit onderzoek van nieuwe monsters bleek het toch te gaan om besmetting met de bacterie Streptococcus equi equi, zo meldt de GD.
Droes – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.