Het is de varkenshouderij in de afgelopen tien jaar niet gelukt om de sterfte van biggen terug te dringen. Wel is er heel hard door fokkerijen en varkensbedrijven aan gewerkt, zei Linda Janssen namens de Stuurgroep Bigvitaliteit in de uitzending van Nieuwsuur van 7 januari. Het televisieprogramma was te gast op het varkensbedrijf van Theo Vernooij.
“Volgens mij hebben we de zorg rondom de geboorte enorm verbeterd en werpen onze zeugen vitalere biggen. Maar de cijfers laten inderdaad zien dat het ons niet gelukt is om het uitvalpercentage te laten dalen”, aldus Janssen in Nieuwsuur.
Jaarlijks zouden er ruim vijf miljoen biggen (13,3 procent in 2017) sterven in Nederland: ze worden doodgeboren of overlijden in de eerste maand, omdat ze te licht of te zwak zijn.
‘Verband toomgrootte en biggensterfte niet aangetoond’
Het aantal biggen dat een zeug krijgt is er volgens sommige onderzoekers de oorzaak van dat het niet lukt om de biggensterkte te verlagen. De varkenssector stelt dat een verband tussen de toomgrootte en biggensterfte niet is aangetoond. Voer, de zorg in de stal en het vakmanschap van de boer zijn belangrijker, zei Janssen.
“Misschien is de ruim 13 procent van nu wel het best haalbare”, stelde Janssen.
Meer voor vlees betalen
Volgens dierethicus Bart Gremmen van Wageningen University & Research is een daling tot zo’n 7 procent wel degelijk mogelijk, maar moet de consument dan bereid zijn meer voor zijn vlees te betalen. “Het zou goed zijn als mensen beseffen dat wij zelf eigenlijk de aanstichter hiervan zijn. Boeren krijgen nu veel te weinig voor hun product, waardoor ze ook niet kunnen investeren, terwijl ze dat wel zouden willen. Dat zou denk ik veel dode biggen schelen”, zei Gremmen.
Plan van aanpak
De Stuurgroep Bigvitaliteit, gevormd door vertegenwoordigers vanuit de hele keten, maakte in 2009 een eerste plan van aanpak om de biggensterfte terug te dringen. De resultaten hiervan waren niet voldoende. Daarom stelde de stuurgroep in juni 2016 een nieuw plan van aanpak op. In dat plan van aanpak staat niet langer welk percentage de varkenssector nastreeft.
‘Onacceptabel’
Varkens in Nood wil dat minister Schouten ingrijpt en heeft een brandbrief geschreven. Volgens de organisatie mag het aanpakken van de biggensterfte niet langer worden overgelaten aan de sector.
De uitzending is terug te kijken op de website van Nieuwsuur.