De Verenigde Staten maken zich zorgen over de verspreiding van de dodelijke infectieziekte chronic wasting disease (CWD) onder herten. De ziekte komt inmiddels in 24 staten voor en in twee provincies van Canada. Amerikaanse deskundigen waarschuwen voor menselijke gevallen in de toekomst door het eten van besmet vlees.
CWD is net als scrapie bij schapen en BSE bij koeien een prionziekte. Prionen tasten de hersenen aan, het dier begint gewicht te verliezen en kwijnt langzaam weg. Een hert (of rendier, eland) met CWD kan prionen verspreiden naar andere dieren door direct of indirect contact met bijvoorbeeld uitwerpselen, speeksel, bloed of urine. Prionen kunnen daarnaast jaren overleven in de bodem.
Mensen en andere dieren
Er zijn geen gevallen van CWD gemeld bij mensen en andere dieren, maar volgens het onderzoekscentrum voor infectieziekten (CDC) van de universiteit van Minnesota blijkt uit studies dat de ziekte wel kan worden overgedragen op andere dieren dan herten, waaronder primaten. Voor de mens is het eten van besmet hertenvlees de meest waarschijnlijke manier van besmetting, zegt het CDC. Er zouden jaarlijks ongeveer 7.000 tot 15.000 met CWD geïnfecteerde dieren worden gegeten en dat aantal zou jaarlijks met 20 procent kunnen stijgen.
Noorwegen en Finland
CWD werd voor het eerst gevonden in de late jaren zestig bij in gevangenschap levende herten in Colorado en in wilde herten in 1981, aldus het CDC. De ziekte werd in maart 2016 voor het eerst vastgesteld bij een rendier in Noorwegen. Later werd infectie met CWD geconstateerd in meerdere rendieren, een aantal elanden en een exemplaar van een andere hertensoort in Noorwegen. Noorwegen probeert CWD uit te roeien.
Vorig jaar werd het eerste geval ontdekt in Finland: een vijftienjarige eland bleek geïnfecteerd. Monitoring van de ziekte, die al sinds 2003 plaatsvond in Finland, is vervolgens geïntensiveerd.
Lees ook: Een nieuwe ziekte in Europa: Chronic Wasting Disease
Foto: Scott Bauer, USDA