Voor dierenartsen is er nu ook een eed of belofte. Op 15 maart mocht de eerste lichting pas afgestudeerde dierenartsen de veterinaire eed of belofte afleggen, als onderdeel van de diploma-uitreiking van de masteropleiding Diergeneeskunde. Dat meldt de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Met het afleggen van de eed/belofte (pdf), op vrijwillige basis, wordt de toetreding tot de beroepsgroep gemarkeerd. Het ritueel moet de jonge dierenarts bewust maken van zijn of haar brede professionele verantwoordelijkheid. Zowel de faculteit Diergeneeskunde als de beroepsgroep van dierenartsen KNMvD als het beroepsveld vinden een eed/belofte belangrijk.
IJkpunt of anker
Franck Meijboom is universitair hoofddocent toegepaste ethiek aan de faculteit Diergeneeskunde en voorzitter van de commissie die de tekst van de eed/belofte heeft opgesteld. Hij ziet de eed/belofte als een ijkpunt of anker, “als een redelijk vertrekpunt voor een goed gesprek over je doen en laten. Met de klant, met elkaar en met andere professionals in het krachtenveld”. Wat hem betreft bieden de principes die erin besloten liggen vooral houvast in het functioneren en het omgaan met maatschappelijke verwachtingen. “De eed is niet bedoeld als een zwaard van Damocles, maar als steun bij het uithouden van professioneel ongemak.”
Foto: Universiteit Utrecht, Diergeneeskunde