De eikenprocessierupsen zijn momenteel volop aanwezig in eikenbomen. De minuscule brandharen van de rupsen kunnen voor flinke irritatie zorgen van de huid en longen van mens en dier. Voor honden, koeien en paarden geldt dat voorkomen moet worden dat zij aan de nesten van de rupsen kunnen zitten of die in hun bek kunnen nemen, aldus het RIVM.
Paarden lijken volgens het RIVM gevoeliger voor de eikenprocessierups dan andere dieren. Daarnaast kunnen klachten optreden als bijvoorbeeld vee graast onder aangetaste eikenbomen of als gras afkomstig uit de directe nabijheid van aangetaste eiken als veevoer wordt gebruikt. In aangetaste eikenlanen wordt aangeraden geen vee te laten grazen binnen 10 tot 15 meter rond de bomen.
Vlinder
Vanaf 1987 heeft de eikenprocessierups zich over heel Nederland verspreid. De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder(Thaumetopoea processionea Linnaeus) en is een behaarde rups die van april tot en met juli op eikenbomen voor kan komen. De rupsen gaan groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel – eikenbladeren – in de toppen van de bomen.
Bestrijding
Zelf bestrijden van de rupsen wordt sterk afgeraden. Staan de bomen langs een gemeentelijke of provinciale weg, dan is het goed dit te melden bij de gemeente of provincie. Zij kunnen dan maatregelen nemen. Particulieren zijn in principe zelf verantwoordelijk voor (het laten) bestrijden van de rups of het wegnemen van de overlast van aanwezige nesten in de bomen, maar kunnen daarbij altijd voor advies de hulp inroepen van de gemeente, aldus het RIVM.
Foto: Wikipedia/Kleuske