In de praktijk | Nieuws | Paarden

Acute benauwdheid en sterfte bij paarden door nog onbekende oorzaak

Op bedrijven met paarden in Nederland en in het buitenland wordt de laatste jaren zogenaamde ‘groepsgewijze keelverlamming’ gezien. De oorzaak van dit ziektebeeld is nog onbekend. Dat meldt de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De faculteit en Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) doen onderzoek om de oorzaak vast te stellen.
De symptomen worden meestal bij in een groep gehouden jonge paarden (opfok) waargenomen, bij zowel hengsten als merries, maar ook bij oudere paarden. Het ziektebeeld wordt gekenmerkt door acute aanvallen van ernstige benauwdheid, snurken, schuim al dan niet met bloedbijmenging uit de neus en/of mond met name bij inspanning. Onmiddellijke intraveneuze toediening van 0,06 mg/kg dexamethason lijkt in sommige gevallen (tijdelijk) te helpen. Een aantal van de dieren sterft acuut.

Verlamming stembanden en keel

Bij scopie van de keel worden in de groep paarden verschillende gradaties van verlamming van de stembanden aan één of beide zijden gezien tot een complete keelverlamming. Stembandafwijkingen komen ook voor bij dieren die geen acute symptomen vertonen. Het vóórkomen van benauwdheid is behoorlijk verhoogd in een dergelijke groep. In sommige gevallen wordt een (lichte) mate van coördinatiestoornissen gezien samen met de benauwdheid, maar ook bij paarden die geen benauwdheid hebben vertoond.

Verder onderzoek

Een werkgroep van de faculteit Diergeneeskunde en de GD wil allereerst bekendheid geven aan de aandoening, ook richting paardeneigenaren, omdat het nog niet altijd wordt onderkend, en verder onderzoek doen. De werkgroep heeft daarvoor onder andere een gedetailleerde vragenlijst en een uitgebreid sectieprotocol opgesteld.
Paardenhouders en dierenartsen kunnen bij een verdenking van de aandoening of voor meer informatie contact opnemen met Kees van Maanen (c.v.maanen@gddiergezondheid.nl) of Marianne Sloet (m.sloet@uu.nl) van de werkgroep. De werkgroep verwerkt gegevens anoniem.

Meer over:
In de praktijkNieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.