Bij lammeren met aangeboren afwijkingen van meerdere schapenhouders is in de afgelopen weken het schmallenbergvirus aangetoond. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
De schapenhouders namen contact op met de Veekijker vanwege de geboorte van lammeren met aangeboren afwijkingen. De lammeren waren in de meeste gevallen niet te vroeg geboren. De dieren hadden onder andere kromme poten, draainekken en bochels in de rug. Op advies van de Veekijker zijn lammeren ingestuurd voor pathologisch onderzoek. Daarbij werden ook afwijkingen aan het zenuwstelsel en het schmallenbergvirus aangetoond.
Recent werd ook melding gemaakt van meerdere kalveren met aangeboren afwijkingen en in één geval is het schmallenbergvirus aangetoond.
Vanaf 2011
Het schmallenbergvirus is voor het eerst in 2011 aangetoond in Noordwest-Europa. Vanaf eind 2011 werden lammeren met aangeboren afwijkingen geboren, soms grote aantallen per bedrijf. Het virus bleek zich in de zomer en nazomer razendsnel, via stekende insecten, over Nederland te hebben verspreid. In de loop van het aflamseizoen van 2011-2012 nam het aantal meldingen van aangeboren afwijkingen af. Sindsdien is het virus meerdere malen aangetoond in lammeren met aangeboren afwijkingen, maar meestal incidenteel of op kleine schaal, door onder andere de weerstandsopbouw binnen de populatie.
Weerstand afgenomen
Dat ook dit jaar weer enkele gevallen van schmallenbergvirus voorkomen is geen verrassing, zegt de GD. In de loop der jaren, na de introductie in 2011, zal de weerstand in de populatie geleidelijk zijn afgenomen. Zodoende krijgt het virus opnieuw een kans om voor problemen te zorgen. Maar de GD verwacht dat de problemen niet zo groot zullen zijn als tijdens de eerste introductie van het virus.
Onderzoek
Omdat er meerdere oorzaken zijn voor de beschreven aangeboren afwijkingen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, aldus de GD. Dit kan met pathologisch onderzoek. Schapenhouders kunnen kadavers (in het geval van abortus, doodgeboorte, slappe lammeren: vrucht en nageboorte) voor pathologisch onderzoek bij de GD aanbieden. Er kan ook onderzoek worden gedaan naar afweerstoffen tegen het schmallenbergvirus middels bloedonderzoek.
Schmallenbergvirus – Dierziekten-ABC