Nieuws | Rundvee

Nieuwe wetgeving rundertuberculose in België

Op 1 februari ging in België de nieuwe wetgeving voor de bestrijding van rundertuberculose in. Het is niet meer nodig om runderen te tuberculineren, omdat in de meeste gevallen overgegaan wordt op bloedonderzoek. Ook is er een nieuw bewakingsprogramma, gebaseerd op serologisch onderzoek.
Tuberculinatie is het inspuiten van runderen met de stof tuberculine om ze te onderzoeken op tuberculose. Dat was de standaard manier om rundertuberculose te vinden. De nieuwe manier is gebaseerd op serologisch onderzoek, waarbij het bloed getest wordt.

Winterscreening

Bij het nieuwe bewakingsprogramma wordt elk jaar één op de vijf bedrijven onderzocht, plus bedrijven geselecteerd door het Belgische voedselagentschap FAVV. Oude contactbedrijven en eerder volledig geruimde bedrijven worden ook onderzocht. Bij de winterscreening, de jaarlijkse controle van het rundvee voor diverseziektes, worden die juist overgeslagen. Bedrijven met eerdere besmettingen die niet volledig geruimd zijn, worden juist wel gedaan tijdens de winterscreening.

Aangekochte dieren

Tot nu toe moesten ook alle aangekochte dieren worden gecontroleerd via tuberculinatie, maar dat hoeft niet meer. Er moet alleen bloedonderzoek gedaan worden als het dier ouder dan 6 maanden is en uit een risicoland komt als het gaat om rundertuberculose. De controles in slachthuizen blijven, waarbij gekeken wordt of de dieren letsel hebben dat door rundertuberculose zou kunnen komen.

Ziekte duikt soms nog op

Officieel is België al sinds 2003 vrij van rundertuberculose. Toch komt de ziekte soms nog voor. In december van 2020 werd rundertuberculose voor het eerst in twee jaar ontdekt op een bedrijf in Luik. Rundertuberculose is een zoönose, wat betekent dat mensen het ook kunnen krijgen. Daarom is de bestrijding van de ziekte volgens Diergezondheisdzorg Vlaanderen (DGZ) nog altijd erg belangrijk.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.