Nieuws | Rundvee

Sensordata maakt transformatie mastitismanagement mogelijk

Het toegenomen gebruik van automatische melksystemen (AMS) in combinatie met sensor- en big data-technologieën maakt een wereldwijde transformatie van mastitismanagement van melkvee mogelijk. Onderzoeker Zhaoju Deng wil met het proefschrift Improving udder health management in dairy herds with automatic milking systems op donderdag 15 juli promoveren aan de Universiteit Utrecht.

Het proefschrift laat volgens de universiteit zien dat de meeste risicofactoren voor mastitis te vinden zin bij melkveekoppels die gemolken worden in een automatisch melksysteem. Het gebruik van een AMS vraagt  specifieke aandacht voor omgevingsgebonden mastitis. Hygiëne van melkkoeien en de melkmachine, dat wat verband houdt met de infectiedruk van omgevingsmastitispathogenen, is bij AMS nog belangrijker dan bij conventioneel melksysteem (CMS). Aan de andere kant lijken de transmissieparameters van koegebonden pathogenen lager op AMS dan op CMS bedrijven. Het gebruik van een automatisch melksysteem leidt, in vergelijking met CMS-bedrijven, niet tot een verminderde uiergezondheid of meer gebruik van antimicrobiële middelen. Op beide typen bedrijven wordt antimicrobieel gebruik geassocieerd met de houding van de veehouder ten opzichte van dit thema.

Sensoren waardevol in preventie

De potentiële toepassingen en voordelen van frequent gemeten en geautomatiseerde mastitisindicatoren om mastitismanagement in de rundveehouderij te optimaliseren, wordt in het proefschrift van Deng geëvalueerd met behulp van een aantal statistische en epidemiologische modelleringsmethoden. Het gebruik van op sensoren gebaseerde mastitisindicatoren bleek waardevol voor verschillende aspecten van preventief mastitismanagement en voor het nemen van beslissingen over het gebruik van antimicrobiële middelen om mastitis te behandelen. Moderne sensortechnologie heeft een groot potentieel om te helpen mastitis te beheersen en geeft nieuwe inzichten in de infectiedynamiek van mastitis bij melkkoeien, waarvan het regelmatig fluctuerende celgetal zoals beschreven in dit proefschrift een fascinerend voorbeeld is. (Universiteit Utrecht)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.