Nieuws | Rundvee

Nieuwe IBR-wetgeving in Vlaanderen

De volgende fase van het IBR-bestrijdingsprogramma in Vlaanderen heeft door een nieuwe versie van het Koninklijk Besluit (KB) de noodzakelijke wettelijke ondersteuning gekregen. Dat meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen.

Het KB bepaalt een termijn voor het verwijderen van IBR-dragers en een verbod op de handel van besmette koeien. Diergezondheidszorg Vlaanderen heeft de belangrijkste zaken van de nieuwe IBR-wetgeving op een rij gezet.

  • De algemene uiterlijke datum voor het verwijderen van IBR-dragers is vastgelegd op 31 oktober 2023. Alleen bedrijven met (recente) insleep en een plan van aanpak in samenspraak met de verenigingen DGZ/ARSIA krijgen een periode van 4 jaar om alle IBR-dragers te verwijderen. De komende weken brengt DGZ elke veehouder die nog IBR-dragers op het bedrijf heeft persoonlijk op de hoogte van de wettelijke termijnen.
  • De handel van besmette runderen is verboden, tenzij het gaat om een rechtstreekse afvoer naar het slachthuis of een afmestbeslag/vleeskalverenbedrijf.
  • De nieuwe wetgeving voorziet ook vereisten voor de ‘niet-conventionele rundveebedrijven’ (handelstallen, afmestbeslagen en de vleeskalverhouderij). De concrete stappen hiervoor worden in een latere fase geïmplementeerd gezien deze bedrijven volgens het stappenplan de tijd hebben tot april 2026, maar zal grotendeels automatisch verlopen.
  • Midden februari 2023 hebben niet minder dan 98,6% van de (conventionele) rundveebeslagen in België reeds het statuut IBR-VRIJ (I4) of IBR gE negatief (I3). Voor deze bedrijven zonder IBR verandert er met het nieuwe KB niet zoveel. Het komt er voor hen vooral op aan om uiterst waakzaam te blijven om insleep te voorkomen, want daar schuilt op dit moment het grootste gevaar. De nieuwe wetgeving staat de vrije bedrijven hierin bij met de nadruk op bioveiligheid.

De volledige lijst met belangrijke zaken is te vinden op de website van Diergezondheidszorg Vlaanderen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.