Onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van de WUR) hebben een rekenmodel ontworpen waarmee het risico op de introductie van ziekten via wilde dieren voor verschillende ziekten en diersoorten gekwantificeerd kan worden. “Ons model kan beleidsmakers ondersteunen bij het maken van beleidskeuzes”, zegt WBVR-onderzoeker Michel Counotte.
Dierziekten kunnen in een land of regio worden geïntroduceerd via levende dieren, producten en mensen. Veel van de dierziekten die bij landbouwhuisdieren kunnen voorkomen, worden ook gevonden in wilde dieren. Besmette wilde dieren zijn dan ook een potentiële introductieroute van een dierziekte. De introductie van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) bijvoorbeeld wordt vooral toegeschreven aan migrerende wilde vogels. Ook bij de binnenkomst van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Europese landen spelen wilde zwijnen een belangrijke rol. WBVR-onderzoekers ontwikkelden een generiek risicobeoordelingsmodel om het risico op de introductie van dierziekten via wilde dieren te schatten. Het model is gebruikt om voor Nederland het risico op binnenkomst van Afrikaanse varkenspest via wilde zwijnen en hoogpathogene vogelgriep via wilde vogels te beoordelen. Hiervoor zijn gegevens gebruikt die zijn verzameld tussen 2014 en 2021.
Het beoordelen van het introductierisico helpt bij het bepalen van preventieve maatregelen om het risico van opkomende dierziekten te beperken. Ook kunnen bewakingsactiviteiten worden gepland voor vroegtijdige detectie. Risicobeoordelingsinstrumenten maken een snelle en transparante vergelijking van het risico voor meerdere ziekten mogelijk. “In tegenstelling tot bestaande modellen, maakt dit model het mogelijk om het introductierisicorisico via natuurbewegingen voor verschillende ziekten en diersoorten te kwantificeren, ondanks de enorme verscheidenheid in beide.”
Bron: WUR.nl