Nieuws | Pluimvee

Deskundigengroep: Kans op vogelgriepbesmetting is laag

Op dinsdag 9 juli heeft de Deskundigengroep Dierziekten de epidemiologische situatie met betrekking tot vogelgriep opnieuw beoordeeld. De deskundigen hebben de kans op een vogelgriepbesmetting van een pluimveebedrijf in heel Nederland ingeschat als laag. Ook de recente uitbraak in Bad Bentheim met een vogelgriepvirus van het H7N5-type geeft momenteel geen aanleiding om extra maatregelen in Nederland in te stellen. Dat meldt minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur aan de Tweede Kamer.

De deskundigen hebben ook de situatie in Bad Bentheim net over de grens met Duitsland bij Losser betrokken bij hun beoordeling. Zij geven aan dat, gezien er sinds de uitbraak in Bad Bentheim geen andere meldingen van besmette of verdachte bedrijven uit zowel Nederland als Duitsland zijn bijgekomen, het erop lijkt dat de uitbraak is ontdekt voordat er sprake was van verspreiding tussen bedrijven.

De deskundigen vermoeden dat de besmetting in Bad Bentheim een mutatie is geweest van een laagpathogene vogelgriep variant naar een hoogpathogene vogelgriepvariant. Dit zou in Nederland ook kunnen gebeuren. Afgaande op de historische data gegeven de deskundigen aan dat de kans hierop in deze periode van het jaar wel erg laag is.

Omdat er al meer dan 7 maanden geen uitbraken van vogelgriep bij pluimveebedrijven zijn geweest en er onder wilde vogels er in de afgelopen weken in slechts 4 wilde vogels een hoogpathogene variant van het virus is gevonden, heeft minister Wiersma besloten nu geen extra maatregelen in te stellen. Ook de recente uitbraak in Bad Bentheim geeft daar momenteel geen aanleiding voor. (AgriHolland / Ministerie LVVN)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.