Achtergrond | Nieuws | Paarden | Pluimvee | Rundvee | Schaap-Geit | Varkens

Nieuwe beroepsorganisatie voor alle veterinaire professionals

Om de kwaliteit en toegankelijkheid van de diergezondheidszorg te waarborgen, de (werk)druk aan te pakken en veterinairen beter te ondersteunen, is een nieuwe beroepsorganisatie nodig die alle professionals verenigt en vertegenwoordigt. Dat meldt de KNMvD.

Dat is de conclusie van gesprekken tussen partijen in het veterinaire veld op initiatief van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. De nieuwe beroepsorganisatie zou de samenwerking tussen dierenartsen en paraveterinaieren verbeteren en versterken.

Het afgelopen jaar hebben CPD, KNMvD, het ministerie van LVVN, de Universiteit Utrecht en Vedias onder leiding van onafhankelijk voorzitter Gerda Van Dijk gewerkt aan een visiedocument voor het veterinaire veld. Ook is input opgehaald bij andere veterinaire organisaties en bij jonge dierenartsen, embryotransplanteurs en dierfysiotherapeuten. De aanleiding voor dit initiatief lag in twee rapporten van Berenschot en SEO over de kwaliteitsborging van de veterinaire sector en de arbeidsmarkt van diergeneeskundigen in opdracht van LVVN. Voormalig minister Adema benoemde als belangrijkste conclusie uit deze rapporten dat het stelsel van diergeneeskundige kwaliteitsborging te beperkt van opzet is. Ook is er geen verplichte herregistratie die gekoppeld is aan nascholing. Hij nodigde het veterinaire veld uit om samen te werken en te komen tot een plan waarbij meer regie en grip is op onder meer kwaliteitsborging. De betrokken organisaties komen nu gezamenlijk met een visiedocument waarin geschetst wordt hoe dit in de praktijk kan worden gebracht.

De nieuw op te zetten beroepsorganisatie heeft onder andere de volgende taken: herregistratie van professionals, het opstellen en onderhouden van de professionele standaard, zorg dragen voor een continue ontwikkeling van permanente educatie en het adresseren van strategische thema’s zoals het arbeidsmarktvraagstuk. Een kwartiermaker gaat op basis van het visiedocument, getiteld ‘ VET voor elkaar’, na de zomer aan de slag met het ontwerp, dat na zes tot negen maanden wordt verwacht.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
AchtergrondNieuwsPaardenPluimveeRundveeSchaap-GeitVarkens
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.