Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit

1.094 gevallen van Blauwtong vastgesteld

Het blauwtongvirus is inmiddels op 1094 plekken in Nederland vastgesteld bij schapen en andere dieren. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het aantal is meer dan verdubbeld ten opzichte van maandag 22 juli, toen er 503 gevallen waren geregistreerd. Het virus verspreidt zich vooral in de Achterhoek. Ook in de provincies Overijssel, Noord-Brabant en Limburg is het virus op veel plekken aangetroffen.  Vorig jaar sloeg blauwtong juist vooral rond het IJsselmeer en in het westen van Nederland toe.

Het percentage schapen dat sterft na een besmetting met blauwtong is wel sterk gedaald in vergelijking tot het najaar van 2023. Dit jaar overlijdt 10% van de schapen die besmet raken, tegenover circa 70% vorig jaar. Het verschil hangt waarschijnlijk samen met het effect van vaccinaties. Die voorlopige conclusie trekt de Nederlandse schapen- en geitenfokkersorganisatie NSFO op basis van een enquête onder 35 schapenhouders.

Aanvankelijk hoopten dierenartsen dat gevaccineerde dieren helemaal niet ziek zouden worden, maar dat is niet het geval. Een effect van de enting is er echter wel degelijk. Het is duidelijk dat de gevaccineerde schapen minder lang en minder heftig het virus bij zich dragen. Ook zijn er duidelijke signalen dat die dieren minder vaak overlijden. (AgriHolland / Volkskrant)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.