Nieuws | Schaap-Geit

Blauwtong: extra sterfte van 14.000 schapen ouder dan 1 jaar

Om een indruk te krijgen van de impact van het blauwtongvirus op de diergezondheid heeft Royal GD het sterfteverloop van schapen en geiten gemonitord aan de hand van I&R-data. Tussen begin juli en 15 augustus was er een extra sterfte van circa 7.000 extra schapenlammeren en van 14.000 schapen ouder dan 1 jaar. Royal GD wijst er wel op dat blauwtong vermoedelijk niet de enige reden is van de verhoogde sterfte. In de afgelopen maanden leiden besmettingen met rode lebmaagwormen ook tot veel problemen op schapenbedrijven.

Tijdens de epidemie van 2023 werd de extra sterfte onder schapen geraamd op 20.000 lammeren en 35.000 dieren ouder dan 1 jaar. Royal GD heeft ook een enquête uitgezet die door 718 schapenhouders werd ingevuld. Van de respondenten geeft 84% aan gevaccineerd te hebben. Er blijkt ook veel variatie in de sterfte tussen bedrijven.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.