Nieuws | Pluimvee

Uitbraken met ILT-wildtypevirus in de Gelderse Vallei

Vanaf juli tot 25 september zijn veertien pluimveekoppels besmet geraakt met infectieuze laryngotracheïtis (ILT) wildtypevirus, waarvan acht in de pluimveedichte regio van de Gelderse Vallei (postcodegebied 37 en 38). Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

De drie gevallen in postcodegebied 77 en de gevallen in postcodegebied 41 en 67 zijn tevens verbonden aan de Gelderse Vallei. Het legkoppel was kort voor het ontwikkelen van ziekteverschijnselen door ILT verplaatst van de opfoklocatie in die regio naar het legbedrijf.

De Gezondheidsdienst voor Dieren geeft een overzicht van de uitbraken. De ziekteverschijnselen bestaan uit luchtwegverschijnselen, waarbij de luchtpijp tot bloedens toe ontstoken kan zijn. Bijkomend kan er sprake zijn van verhoogde uitval, verminderde voeropname en een daling van de eiproductie. De mate van kliniek wordt bepaald door verschillende factoren, zo kunnen er verschillen zijn in het ziekmakende vermogen van de virusstam en gevoeligheid van de dieren door onder andere bescherming door vaccinaties.

Wildtype-ILT wordt met enige regelmaat aangetroffen bij hobbymatig gehouden pluimvee, al dan niet in combinatie met klinische verschijnselen. Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat de detectie bij hobbykippen in postcodegebied 48 gerelateerd is aan de uitbraken in commercieel gehouden pluimvee.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.