Nieuws | Paarden | Pluimvee | Rundvee | Schaap-Geit | Varkens

Minder meldingen van hittestress bij dieren

In de afgelopen zomer heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in totaal 277 meldingen over hittestress bij dieren ontvangen. Vorig jaar waren dat nog 453 meldingen.

In totaal zijn er ruim 300 inspecties uitgevoerd bij dieren in de wei en bij het vervoer naar slachthuizen. Behalve geplande inspecties door inspecteurs van de NVWA, zijn dit inspecties naar aanleiding van de 277 meldingen die mensen hebben gedaan. Van deze 277 meldingen is in 54 gevallen de locatie bezocht, waarvan de situatie op 13 locaties niet akkoord was.

Deze situaties zijn ter plekke opgelost. Bijvoorbeeld door schaduw te creëren door een kar of ander groot object in de weide te zetten. De overige meldingen konden soms telefonisch worden gecontroleerd, en soms was een melding niet bruikbaar. Bijvoorbeeld omdat exacte locatiegegevens ontbraken, er beeldmateriaal ontbrak of het meldformulier niet goed was ingevuld.

Afgelopen zomer had de NVWA extra aandacht voor de bescherming tegen hitte bij schapen in de wei. Van het totale aantal inspecties zijn er dit jaar 104 inspecties uitgevoerd bij schapen waarvan er in 5 gevallen sprake was van een lichte tot middelzware overtreding. De situaties konden in alle gevallen, op aanwijzing van inspecteurs, direct worden verbeterd. De houders kregen een mondelinge mededeling of een officiële waarschuwing.

Ook zijn er 155 inspecties op dierenwelzijn tijdens transport uitgevoerd. Er is daarbij geen hittestress bij de dieren vastgesteld en er is ook geen temperatuur van de omgeving van 35 graden of meer gemeten. Drie inspecties waren niet akkoord. In die gevallen zijn er niet werkende ventilatoren aangetroffen, de informatie over de watervoorraad op het vervoermiddel was niet beschikbaar en er kon een vervoersdocument niet worden getoond.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaardenPluimveeRundveeSchaap-GeitVarkens
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.