Als het tepelkanaal of het slotgat beschadigd raakt door speenpuntvereelting, heeft een koe een grotere kans op mastitis of celgetalproblemen. Daarom is het belangrijk om speenpuntvereelting te voorkomen. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
Maximaal 10 procent van de koeien mag overmatige speenpuntvereelting vertonen, volgens de GD. Bij een hoger percentage schort het vaak aan de melktechniek of de werking van de melkmachine. Een natte melkmeting door een deskundige kan dan uitkomst bieden.
Beoordelen
Speenpuntvereelting is het best te beoordelen direct na afname van het melkstel. Ook natte spenen, gezwollen spenen, verkleurde spenen en spenen met een verdikte speenbasis na afname zijn afwijkingen die negatief kunnen werken op de uiergezondheid. Na het melken moet een speen zacht, droog en warm zijn en geen afwijkende kleur vertonen. Beoordelen van de spenen kan met de UGA Scorekaart Speenpuntvereelting (pdf).
Na melken niet direct liggen
Kort na het melken kan het slotgat van de speen nog ’openstaan’. Daarom is het belangrijk dat koeien niet direct na het melken in de ligboxen gaan liggen, maar vijftien tot twintig minuten blijven staan. Bij het ’uitliggen’ of ‘lekken’ van melk staat het tepelkanaal ook open, met alle risico’s van dien.