Nieuws | Varkens

Vaker leverlobdraaiing bij zeugen

De diagnose leverlobtorsie of leverlobdraaiing wordt door de pathologen van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vaker gesteld. In Vlaanderen rapporteert DGZ (DierenGezondheidsZorg) de laatste jaren relatief vaak leverlobtorsies. Eenmaal daags voeren is een van de risicofactoren.
In het eerste kwartaal van 2020 is de diagnose leverlobtorsie – een draaiing van een deel van de lever – zeven keer gesteld bij zeugen, meldt de GD in Veekijkernieuws. Op een zeugenbedrijf was in het voorjaar sprake van verhoogde uitval van zeugen door leverlobtorsies. Dat werd geconcludeerd na onderzoek door de GD van vijf ingezonden gestorven zeugen van het bedrijf.
Enkele risicofactoren voor het optreden van leverlobtorsies zijn het eenmaal daags voeren, schrokkerige, onregel­matige voeropname en het voeren van (grote hoeveelheden) natte brij met een hoog vochtgehalte. Zeugen die net geworpen hebben, zouden een verhoogd risico lopen.

Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.