De ziekte van Mortellaro is een klauwaandoening die grote schade kan veroorzaken op melkveebedrijven: directe economische schade (kosten behandeling en niet leveren van melk van zieke of behandelde koeien) en indirecte schade (lagere melkproductie, verminderde vruchtbaarheid en vervroegde afvoer). Het is een hardnekkige en moeilijk te bestrijden aandoening die bovendien erg pijnlijk is voor de dieren.
Oorzaak
De Treponema-bacterie die Mortellaro veroorzaakt komt normaal voor in mest. Er zijn meer dan twintig verschillende stammen van de Treponema. De Mortellaro-bacteriën dringen door tot in de lederhuid waardoor zijn ze lastig te bestrijden zijn.
Verschijnselen
Mortellaro kenmerkt zich door een ontsteking van de klauwhuid, meestal daar waar de huid overgaat in het hoorn achterop de klauw. De ontstoken plek is rood en aardbeiachtig, vaak staan de haren overeind rondom de Mortellaro-plekken. De plek is pijnlijk bij aanraking en stinkt.
Behandeling en preventie
Als Mortellaro aanwezig is, moet na het bekappen de klauw goed droog en schoon worden gemaakt en behandeld met een antibioticum bevattende spray, gevolgd door één keer per twee weken een voetbad. Een formalinevoetbad heeft een preventieve werking op Mortellaro.
Een koe met een goede weerstand heeft minder kans op Mortellaro. Ook huisvesting, hygiëne, ventilatie en voeding spelen een rol.
Foto’s: Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht.