Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn er in 2020 minder sectie-inzendingen geweest van vleeskuikens waarbij peesschedeontsteking door het reovirus is vastgesteld.
Het aantal sectie-inzendingen waarbij de ontsteking wordt vastgesteld stijgt volgens de GD sinds 2011. In 2019 waren er 88 inzendingen. In 2020 is dat aantal gedaald naar 74, waarvan 12 inzendingen in de tweede helft van het jaar. Van die inzendingen was 23 procent afkomstig van reguliere vleeskuiken, 61 procent van vleeskuikens van een trager groeiend ras en 16 procent van overig pluimvee.
Er komen, zo meldt de GD, nog wel incidenteel gevallen van peesschedeonsteking voor. Om ernstige gevallen van peesschedeonsteking door reovirus te voorkomen worden de opfokmoederdieren gevaccineerd zodat de kuikens met maternale bescherming op het bedrijf komen. De GD meldt dat het belangrijk is om de enting te controleren. De reiniging en desinfectie kan met de zogeheten VIR-check gecontroleerd worden. Dat is nodig omdat het reovirus makkelijk de leegstandsperiode overleeft waardoor kans op besmetting op jonge leeftijd aanwezig is.