Het Belgische federale agentschap voor veiligheid van de voedselketen FAVV heeft rundertuberculose vastgesteld op een veehouderijbedrijf met 14 runderen in Oost-Vlaanderen. Hoewel België sinds juni 2003 een ziektevrije status voor rundertuberculose kent, komen er sporadisch nog uitbraken voor. Het FAVV voert het gebruikelijke epidemiologische onderzoek uit. De verwachting is niet dat de vondst gevolgen zal hebben voor de ziektevrije status van België. Dan moeten er meerdere uitbraken zijn.
De ziekte werd aangetroffen bij een rund van twee jaar oud, dat was geboren op het betreffende veehouderijbedrijf. Naar aanleiding van letsels werd in de slachterij een PCR-analyse uitgevoerd waarbij werd vastgesteld dat het dier positief testte op rundertuberculose.
Rundertuberculose is een zich langzaam ontwikkelende ziekte die gekenmerkt wordt door vermagering in combinatie met toenemende ademhalingsmoeilijkheden. Meestal sterven de runderen niet aan tuberculose. Ze worden vooraf geslacht en de ziekte wordt dan opgespoord de slachterij.
Runderen herstellen nooit van tuberculose. Vaccinatie tegen rundertuberculose is verboden. De ziekte wordt van het ene dier op het andere overgedragen, voornamelijk via de lucht en in mindere mate via de spijsvertering. Een besmetting bij het rund verloopt vaak symptoomloos. (AgriHolland / Vilt)