Hoewel er geen directe aanleiding is, moeten paarden en pony’s toch tegen Afrikaanse Paardenpest worden beschermd. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut. Bescherming gebeurt over het algemeen via een vaccinatie. Maar ook andere maatregelen zijn van groot belang.
Het vaccin dat gebruikt wordt in Afrika, zal volgens het CVI zeer waarschijnlijk niet in Nederland worden gebruikt vanwege de risico’s op spreiding van het vaccinvirus in het veld. Er wordt daarom gewerkt aan een nieuw vaccin voor de Europese markt, maar dat is voorlopig nog niet beschikbaar. Daarom adviseert het CVI andere maatregelen te nemen.
Knutten
De verspreiding van Afrikaanse Paardenpest verloopt via knutten. Die zijn, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research actief op bepaalde tijden. In het actieve knuttenseizoen kunnen paarden en pony’s tijdens een onverhoopte uitbraak van APP in Nederland overdag – afgezien van onbewolkt weer in de tijdsperiode 11:00 uur en 16:00 uur – het beste beschermd worden met complete dekens, hoofdkap en beenbandages; ’s nachts wordt geadviseerd om ze op te stallen in een ruimte die afgeschermd is met knuttenwerend gaas.
Aangifteplicht
Afrikaanse paardenpest is een aangifteplichtige en bestrijdingsplichtige ziekte. Zodra de eigenaar of de dierenarts verschijnselen van Afrikaanse paardenpest constateert, moet dit worden gemeld bij het meldpunt voor aangifteplichtige dierziekten van de NVWA.
Nederland is vrij van Afrikaanse paardenpest. Zoals de naam al aangeeft komt de ziekte voornamelijk in (zuidelijk) Afrika voor. De ziekte kan in Europa terechtkomen door bijvoorbeeld import van een besmet, maar nog niet ziek dier.