Nieuws | Paarden

Paarden kunnen ijzervergiftiging krijgen door slootwater

Paarden nemen ijzer op via voedsel en water, maar volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren heeft het drinken van water een keerzijde. Paarden kunnen namelijk een ijzervergiftiging krijgen.
Water blijkt volgens de GD onder bepaalde omstandigheden een risicofactor. Leidingwater bevat minder dan 0,20 milligram ijzer per liter, dat is voor een paard prima. Water uit een eigen bron of uit de sloot kan veel meer ijzer bevatten. Het hoogste risico hierop blijkt te bestaan in natte gebieden met een hoog grondwaterpeil (polders en rivierbeddingen).
Normaal slaat het ijzer, onder invloed van zuurstof, neer als een oranjerode neerslag op de bodem van de sloot. Maar water afkomstig uit veengronden bevat ijzer dat gebonden is aan humuszuren. Omdat dit niet neerslaat nemen paarden het ijzer in de darmen op, zo meldt de Gezondheidsdienst. Hierdoor kan er veel ijzer in de organen terechtkomen. In de lever kan een overmatige ijzeropname leiden tot (chronische) ijzerstapeling, waardoor het paard klachten kan vertonen van vermageren en sloomheid en in het ergste geval zelfs  kan sterven aan ijzervergiftiging. In de laatste vijf jaar constateerde GD in zestien gevallen ijzervergiftiging bij paarden. (Gezondheidsdienst voor Dieren)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.