De meeste ziektegevallen door longworm bij rundvee komen voor in augustus. Maar dit jaar is er eerder in het seizoen ook al flink wat longworm aangetoond, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Volgens de GD moet er bij hoestende dieren in de weide altijd aan longworm worden gedacht.
Longworm, ofwel ‘grashoest’, presenteert zich door hoesten. Dit kan variëren van een lichte hoest bij inspanning tot zeer veel hoesten, een oppervlakkige ademhaling en ernstige benauwdheid. Van oudsher is longworm een jongveeaandoening, maar longworm kan ook bij volwassen dieren een rol spelen en daar een duidelijk effect op de melkproductie hebben.
Meeste dieren herstellen vlot
Denk bij hoestende dieren in de weide altijd aan longworm, aldus de GD. De diagnose kan bevestigd worden door mestonderzoek. Na een juiste behandeling (goede dosering) met een wormmiddel zullen de dieren meestal vlot herstellen. In sommige gevallen blijven de dieren door de opgetreden schade aan de longen nog wel enkele weken hoesten. Afhankelijk van het beweidingsmanagement, kan ter preventie een longwormenting worden ingezet.
Longwormen – Dierziekten-ABC