Bovine Virus Diarree (BVD) is een wereldwijd voorkomende virusinfectie bij rundvee. BVD is zeer besmettelijk en veroorzaakt op melkveebedrijven veel schade. BVD is op 30 tot 40 procent van de melkveebedrijven in Nederland aanwezig en actief.
Oorzaak
BVD is een pestvirus. BVD kan behalve via aankoop van besmet rundvee ook via over-de-draad-contacten, in- en uitscharen, deelname aan keuringen en via beroepsmatige bezoekers een bedrijf binnenkomen.
Koeien die het BVD-virus bij zich dragen, zijn de voornaamste bronnen van verspreiding van BVD, doordat zij continu virus uitscheiden. Alle runderen die in contact komen met een drager maken de BVD-infectie door.
Verschijnselen
De klinische verschijnselen van een BVD-infectie hangen af van onder meer het feit of het dier afweerstoffen tegen het virus heeft. Wordt een dier voor het eerst besmet met het BVD-virus, dan vertoont het klinische verschijnselen als acute infecties, productiedaling, abortus, slechtere vruchtbaarheid, groeivertraging, sterfte. Vanaf 10 dagen na de infectie gaat dat dier (waarschijnlijk) levenslang afweerstoffen aanmaken tegen het virus. Een herbesmetting zal dan veelal ongemerkt voorbijgaan: dieren met afweerstoffen vertonen geen ziekteverschijnselen bij een herinfectie en verwerpen niet.
Behandeling en preventie
Besmette dieren kunnen worden opgespoord en worden verwijderd van het bedrijf. Vervolgens wordt het bedrijf vrijgehouden van zowel het virus als van eventuele nieuwgeboren virusdragers. Afhankelijk van de bedrijfssituatie wordt gevaccineerd als aanvulling op het opsporen en afvoeren van dragers.