Pluimvee

ILT

ILT staat voor infectieuze larynchotracheïtis. ILT is een virale luchtwegaandoening bij kippen, fazanten en pauwen. Kalkoenen, eenden en ganzen zijn niet vatbaar voor de aandoening, maar kunnen het virus wel verspreiden.De ziekte komt de afgelopen jaren voor in het zuidoosten van Brabant en noordwesten van Limburg. Geïnfecteerde dieren kunnen ziek worden met soms dodelijke afloop.

Oorzaak

ILT wordt veroorzaakt door een virus. Het virus kan lang buiten de kip overleven. De dieren scheiden het virus uit via de luchtwegen en de mest. Via direct en indirect contact kan het virus worden overgedragen. Verspreiding via de lucht lijkt over korte afstanden mogelijk te zijn. Als een kip/kuiken eenmaal is geïnfecteerd of is gevaccineerd met ILT-virus, dan blijft dit dier levenslang drager, zonder het virus uit te scheiden. Bij omstandigheden die voor het dier stressvol zijn, kan het virus wel weer worden uitgescheiden.

Verschijnselen

Klassieke verschijnselen zijn benauwdheid, hoesten en het naar voren en omhoog strekken van de nek, om voldoende adem te kunnen halen. Daarnaast treedt neus- en ooguitvloeiing op. De eerste verschijnselen die optreden zijn slikproblemen, opgezette veren achterop de kop en loensen en tranen van één of beide ogen.

Bestrijding en preventie

Bij een uitbraak van ILT is behandeling niet mogelijk. Wel kan onmiddellijk vaccineren van volwassen dieren bij een uitbraak het verloop van de ziekte verkorten. Antibiotica hebben geen effect op het virus, maar kunnen wel helpen bij secundaire bacteriële infecties.
Bij (preventieve) vaccinatie is het van groot belang dat dat op de juiste manier wordt uitgevoerd. Een goed uitgevoerde oogdruppelvaccinatie biedt de hoogste zekerheid dat elk dier de juiste hoeveelheid vaccin krijgt en dat het vaccin ook aanslaat. Dierenartsen adviseren meestal om tweemaal te vaccineren.
Een effectief biosecurityplan en goed management zijn ook van belang om ILT op het bedrijf te voorkomen.

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
Pluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.