Inkuilprotocol: onmisbaar

Het binnenhalen van voer gaat vanwege tijdsdruk vaak met man en macht. Niet het moment waarop je even de tijd neemt om weer-, boden-, en gewastoestand, het ingezette materieel, opbrengst en overige factoren van invloed nauwkeurig vast te leggen.

Inkuilen-protocol

Lees ook:
Goede uiergezondheid met melkrobot
Toch kan documenteren van de omstandigheden en werkzaamheden lonend zijn. Tussen het veld en de voergang gaat namelijk zo’n 20 tot 40 procent van de voedingswaarde verloren. Wie dat wil minimaliseren moet weten waar te beginnen en dus de verbeterpunten in kaart hebben. Want wie weet nog hoe het inkuilproces precies verliep, als enkele maanden later de kwaliteit van de net opengemaakte kuil tegenvalt?

Wie dan wil weten wat de mogelijke ‘bottle neck’ is en het proces wil verbeteren, moet kunnen teruggrijpen op de documentatie van de omstandigheden en de werkwijze tijdens en na het inkuilen. In Elite uitgave augustus-september 2016 lees je wat je allemaal moet vastleggen ten behoeve van de voerkwaliteit. In het artikel wordt verwezen naar het inkuilprotocol, een hulpmiddel dat je kunt gebruiken om de benodigde gegevens snel en overzichtelijk vast te leggen. Download het inkuilprotocol (pdf) >